disable repo CentOS 7

First time using rpm-based CentOS 7 revision, some when it should happens. So here I describe some obvious thing, but not so obvious for me, as allways I’ll tell about facing some problems and finding solutions.

First it’s a repos:

couple days ago I want to watch a movie. But for doing this I should install couple of codecs, video-player from stock couldn’t solve that problem by himself.

Ordinary

yum install bla-bla-bla

returns a lot of

[ERRNO14]

First, I thought that this is a normal behavior, because CentOS 7 is new, and not for desktop, who knows…

But at this morning I want to

mount -t ntfs 

and suddenly realized that ntfs type of vfstype isn’t default for mount,

yum search ntfs

returns me a fuse-ntfs-3g

And there is again yum install fuse-ntfs-3g returns a lot of missing.

No I start thinking, and after some tries, realized that it could be a collision of 2 repos.

yum repolist enabled

to return list of enabled repos

dunno why, but

yum --disablerepo=rpmforge

wouldn’t work
here it goes:

sudo sed -i '0,/enabled = 1/s//enabled = /g' /etc/yum.repos.d/rpmforge.repo

to substitute first match of “enabled = 1” rpmforge.repo
After that

yum install fuse-ntfs-3g

works great
Now I’ll go to try mount.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s